Warisan Bersedia Jika Shafie DiTangkap Oleh SPRM?

Nampak nya Perjuangan Parti Warisan Sabah akan diteruskan sekiranya Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Naib Presiden Warisan, Junz Wong berkata parti itu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan.

“Program kami akan terus berjalan. Sekiranya (Shafie) di taham SPRM, Darell (Leiking) timbalan presiden parti akan bertindak sebagai presiden, dan dia akan menjalankan pentadbiran parti. Kami mempunyai rancangan dan kerja akan diteruskan,” kata Junez.

Junez, yang juga ADUN Likas, berkata Shafie telah memberikan ceramah motivasi dan taklimat kepada anggota parti.

Beliau menambah bahawa parti itu telah mengadakan banyak mesyuarat di pelbagai peringkat.

Beliau berkata jentera utama parti itu menyedari apa yang sedang berlaku dan apa yang mungkin berlaku.

“Kami menjangkakan SPRM akan Shafie pada bulan lepas dan juga dijangka akan ditahan di lapangan terbang (pada 6 Okt).

“Tetapi ini tidak berlaku. Saya fikir mereka (SPRM) telah mengubah taktik mereka, kata Junez.

Junez berkata Shafie telah memberitahu anggota parti bahawa dia tidak bimbang kerana dia tidak terlibat dalam amalan rasuah dan sanggup membantu SPRM.

Wong menyifatkan penyiasatan pemimpin mereka sebagai “intimidasi politik dan cuba memecahkan belahkan pemimpin kita”, sambil mempersoalkan mengapa SPRM hanya menumpukan penyelidikan mereka ke atas projek-projek di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah di Sabah dan bukan di negeri lain juga.

“Saya juga telah membaca sebuah laporan yang mengatakan ini (siasatan) adalah percubaan untuk menghentikan sokongan kewangan kami. Tetapi, ini tidak akan menghalang kami. Ia tidak melakukan apa-apa kemudaratan kepada kami, ” katanya.

Mengenai khabar angin bahawa dua pemimpin Pemuda Umno yang ditahan oleh SPRM ingin melompat kapal, Junez berkata beliau tidak mengenali mereka secara peribadi, tetapi perkara ini boleh berlaku.

“Ia menarik untuk dilihat di mana kesinambungan kes ini pergi, sama ada terdapat lebih ramai rakan BN yang akan dijemput seperti Yusof,” katanya, merujuk kepada adik lelaki Shafie, Datuk Mohammad Yusof Apdal.

Dalampada itu, Parti Warisan Sabah membuat laporan polis petang tadi (Sabtu) mengenai artikel online yang mendakwa presiden parti, Shafie Apdal akan bakal ditangkap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) minggu depan.

Laporan dibuat di balai polis Kota Belud oleh Wira Kota Belud Parti Warisan bersama-sama Honorsius Bosuin, Ketua Penerangan Pusat, serta rombongan , bahawa artikel berkenaan adalah fitnah semata-mata dan mereka menggesa polis untuk melakukan siasatan.

Sumber: New Straits Times, Agensi

About Penerbit 836 Articles
Semboyan Rakyat adalah platform perkongsian visi dan misi. Segala berita dan maklumat terkini akan dikongsikan agar sama-sama mampu memperolehi informasi di dalam dan luar negara. ---->Engineer (Ir) Ajin Gagah, the publisher of Portal News /Blog, ‘Semboyan Rakyat’ is a self-motivated businessman, a truthful genuine leader and a politician----> Graduated from USA in the field of Civil Engineering (major in Transportation). Having both diploma and degree---> Former JKR Kunak District Engineer. Former JKR Kota Belud Divisional Engineer. Former JKR Sabah Senior Assistant Director--->Representing Malaysia in first world youth exchange program in Canada. Representing Malaysia in Road Conference in Turkey (among others). ---->Past Technical Associated Member of Malaysian National Security on Special Target. Ordinary member of American society of Civil Engineering. Ordinary member of Malaysian Board of Engineer---->Married with four Children. Contested for the Tuaran P.170 Parliamentary seats in 2008 general elections (GE 12) on independent ticket and lost. ----->MISSION: To assist in assurance that Malaysia is moving toward in the right direction; safe and prosperous.----->VISION: Hoping to see that one day the people in my District and the rest of Sabah will have a decent life and a better future than what they have now.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*