Rawatan ‘’Spa’ Ikan Di Luanti Ranau, Menajubkan?

Kerana terlalu sibuk dengan isu politik dan isu semasa yang lain, mungkin kita terlupa bahawa nun jauh di pedalaman pantai barat Sabah terdapat satu jenis kaedah pengurusan biosfera popular yang dijenamakan ‘tagal’.

Sistem tagal ini bukan hanya sekadar dikenali oleh penduduk tempatan Sabah, tetapi ia nya sudah terkenal di beberapa negeri di semenanjung Malaysia.

Tagal ini juga dikenali sebagai bombon yang bermaksud jangan atau tidak atau tidak memancing dalam bahasa Kadazandusun. Ini ada lah satu usaha kolektif dari masyarakat kerajaan dan tempatan untuk memelihara alam sekitar dan ekosistem sungai.

Melalui sistem ini, penggunaan sumber semulajadi atau kawasan tertentu dihadkan bagi tujuan pemuliharaan dan bagi memastikan kewujudan sumber tersebut secara berterusan.

Secara umumnya, kedudukan sistem tagal dalam industri pelancongan adalah sebagai satu produk pelancongan yang telah menyumbang kepada pengurusan persekitaran yang lebih cekap, penyumbang pembangunan ekonomi dan juga pembangunan sosial komuniti.

Menurut sumber, sistem Tagal telah dilaksanakan di lebih 500 sungai sekitar Sabah yang melibatkan bahagian zon sungai, yang kemudiannya akan kekal di luar had kepada aktiviti penangkapan ikan bagi tempoh tertentu untuk membolehkan sumber-sumber untuk berkembang sebelum dituai bersama oleh penduduk kampung yang terlibat.

Kg. Luanti Baru yang terletak di daerah Ranau (Jalan Ranau-Sandakan)telah mengambil inisiatif mengintegrasikan sistem tagal sebagai sebuah produk pelancongan. Ini merupakan salah satu pendekatan dalam utilitarian sumber semulajadi tempatan.

Agak berbeza dengan kawasan tagal yang di kawasan yang lain, “Tagal” Sungai Moroli, Kampung Luanti hanya sekadar membiarkan ikan di situ memberikanrawatan ‘’spa’.

Untuk mengimbah pengalaman urutan ikan-ikan tersebut, kita perlu membeli tiket masuk untuk terlebih dahulu di kaunter hadapan.

Harganya RM10 untuk mandi bersama ikan (seluruh badan), RM5 untuk dewasa rendam kaki dan RM2 untuk kanak-kanak rendam kaki.

Setelah masuk ke dalam, anda perlu memberi tiket yang mempunyai nombor giliran. Semua perlu menunggu di kawasan yang telah dikhaskan dan nombor akan dipanggil untuk ke sungai tersebut.

Ikan-ikan kebanyakannya jenis ‘Ikan pelian’ atau ikan kelah yang hidup dalam habitat semula jadi mereka. Sebaik sahaja anda masuk ke dalam sungai, ikan-ikan akan datang di sekeliling anda dan menggigit lapisan kulit yang mati pada kaki anda. Terasa sakit-sakit juga mulut ikan menyedut kaki dan betis kita.

Ikan-ikan itu uga ada yang bersaiz besar tetapi mereka sangat lembut dan tidak bertaring. Setiap pengunjung diperuntukkan masa 15 minit untuk memberi peluang kepada orang lain untuk mempunyai mereka rawatan “spa” oleh ikan.

Sumber: Agensi

About Penerbit 836 Articles
Semboyan Rakyat adalah platform perkongsian visi dan misi. Segala berita dan maklumat terkini akan dikongsikan agar sama-sama mampu memperolehi informasi di dalam dan luar negara. ---->Engineer (Ir) Ajin Gagah, the publisher of Portal News /Blog, ‘Semboyan Rakyat’ is a self-motivated businessman, a truthful genuine leader and a politician----> Graduated from USA in the field of Civil Engineering (major in Transportation). Having both diploma and degree---> Former JKR Kunak District Engineer. Former JKR Kota Belud Divisional Engineer. Former JKR Sabah Senior Assistant Director--->Representing Malaysia in first world youth exchange program in Canada. Representing Malaysia in Road Conference in Turkey (among others). ---->Past Technical Associated Member of Malaysian National Security on Special Target. Ordinary member of American society of Civil Engineering. Ordinary member of Malaysian Board of Engineer---->Married with four Children. Contested for the Tuaran P.170 Parliamentary seats in 2008 general elections (GE 12) on independent ticket and lost. ----->MISSION: To assist in assurance that Malaysia is moving toward in the right direction; safe and prosperous.----->VISION: Hoping to see that one day the people in my District and the rest of Sabah will have a decent life and a better future than what they have now.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*